Appeldag

Ongeveer een jaar geleden keek ik een documentaire over een schooljuffrouw die aan bodybuilding voor bikinifitness deed. Ik vind bodybuilding een interessante sport, niet zozeer om hoe deze atleten er uit komen te zien, maar vooral om de leefstijl die zij hebben. Ze komen op mij over als mensen die zo ontzettend hard en precies te werk gaan. Daarnaast tonen zij discipline en doorzettingsvermogen waar ik graag van leer.

“Voedingsadvies…”

Iets verderop in de documentaire, de schooljuffrouw zat in een diepe cut (periode waarin vetverlies d.m.v. een calorietekort centraal staat), begon haar coach over een appeldag. Oftewel een dag waarop zij alleen (groene) appels moest eten om haar vetverlies een boost te geven. Ik klapperde met m’n oren. Ik wist niet wat hoorde. Laat ik vooropstellen dat ik denk dat die coach meer ervaring in bodybuilding heeft dan ik ooit zal hebben en het is duidelijk dat hij heel begaan is met zijn atlete, een kwaliteit van een goede coach, maar hij was bij mij in één klap zijn geloofwaardigheid kwijt. Wanneer een “professional” zulke “voedingsadviezen” geeft, vind ik het niet gek dat er mensen op deze wereld na een periode van diëten rondlopen met een f*cked-up zelfbeeld en een stofwisseling die niet meer helemaal rijmt. Ik dacht dat die coach dit ter plekke verzon.

Dit bestaat echt

Fastforward naar een paar weken voor de publiceerdatum van deze blog: ik moest ineens aan die appeldag denken. Ik heb er wat onderzoek naar gedaan en schijnbaar bestaat dit echt. Mensen doen aan appeldagen en wanneer je appeldag op Google intypt dan komt er een pagina bovenaan de zoekopdracht die met een appeldag adverteert… Madre mia, ik ben niet Spaans, maar ik krijg het er bijna Spaans benauwd van. Anyways, gelukkig heeft hoogleraar voeding & gezondheid Jaap Seidell dit in een populair magazine ontkracht. Een appeldag voor vetverlies en vochtonttrekking is je reinste onzin.

Omdenken

Máár… ik bedacht me wel het volgende: waarom zou je niet voor, na of tijdens elke maaltijd één appel eten. Wedden dat je langer gevuld bent?!

5 appels zijn 378 kcal, maar het kost ook aardig wat energie om die appels te verteren (vanwege de vezels die het bevat), dus netto hou je nog minder kcal over. Zal je aankomen? Mogelijk, maar ik denk het eigenlijk haast niet. Waarom niet? Met een appel voor, na of tijdens elke maaltijd denk ik namelijk dat jíj nog langer vol zit, waardoor jíj minder snel verkeerde keuzes gaat maken. En juist die verkeerde keuzes gebaseerd op trek zorgen er voor dat veel mensen onbedoeld gewicht aankomen. Daarnaast krijg je met vijf appels per dag ruim 13 gram vezels binnen. Van een vezelrijk voedingspatroon is het al veel langer bekend dat dit helpt bij gewichtsverlies, omdat je dan voornamelijk onbewerkte voedingsmiddelen in je voedingspatroon hebt waardoor je langer gevuld bent.

Conclusie

Dus die appeldag is zo gek nog niet. Wel op één voorwaarde: dat je die appels samen met een volwaardige maaltijd eet. En waarom zou je het niet nog gekker maken?! Beperk je niet alleen tot appels, alle soorten fruit mogen! En om nog verder out-of-the-box te denken: waarom maak je het niet nog gekker met groenten bij elke maaltijd? Dat is dubbele winst!

So an apple/banana/cucumber/carrot combined with a meal each day, keeps those silly choices away! 😊

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *